Demokrati är inte en självklarhet för människor ute i världen och rätten att rösta – att få vara en delaktig samhällsmedborgare – är inte något man kan ta för givet.
Text & Foto: Åse Larsson och Axel Forsberg
På söndag är det val i Sverige och på Hjälmareds folkhögskola har man valt att lägga stort fokus på det. Här ser man på demokrati som något mycket värdefullt och något som är viktigt att låta eleverna sätta sig in, förstå och ta del utav. Under två temadagar har därför hela skolan engagerats i valet och eleverna har fått möjlighet att utforska och fördjupa sig i de olika partiernas ideologier och med det förbereda sig inför söndag. Politik kan för många människor upplevas som något avlägset och som något ligger långt bort från deras liv och vardag så för att göra politik och frågor inför valet mera lättillgänglig för eleverna så hade skolan under en av temadagarna bjudit in kandidater ur de större partierna för att dela i ett demokratiskt samtal med eleverna. Att få möta, lyssna till och samtala med politikerna direkt gav eleverna en chans att skapa en mer realistisk, levande och verklighetstrogen bild av politik och demokrati.
Första dagen fick elever och lärare uppdelade i mindre grupper fördjupa sig i och diskutera de olika partiernas ideologier och politik. De lyfte här också fram frågeställningar inför mötet med politikerna. Frågorna var många men berörde främst skola, jobb, vård och omsorg samt klimatfrågor och integrationsfrågor.
Den andra dagen anlände partikandidaterna till skolan. Trots mycket erfarenhet och vana vid debatter så kändes en viss nervositet av hos dem inför mötet med skolans 150 elever.
Kandidaterna startade upp i aulan med att kort presentera sina partier och att lägga fram sina argument. Även om partierna var överens om vilka de centrala frågorna som det ansåg var viktiga att lyfte så skilde sig argumenten och åsikterna kring dem åt – tydligast här blev åsiktsskillnaden mellan de två blocken. Störst fokus låg på frågor gällande skatt, jobb, skola samt migrationsfrågor. Efter det egna argumenterandet fick politikerna också möjlighet att kort reagera samt svara på varandras uttalanden. Migrationsfrågan blev ett hett ämne och nästintill samtliga partier var överens om och uttryckte starkt att Sverige måste hålla öppna dörrar för människor på flykt ifrån krig och svårigheter.
Under andra halvlek fick partikandidaterna gå runt i klassrummen bland de olika mindre grupperna där eleverna fick möjlighet att ställa direkta frågor och grilla politikerna i ämnen som de ansåg var viktiga och väsentliga.
Avslutningsvis samlades alla återigen i aulan där en öppen debatt kring de frågor som eleverna främst tagit fasta på under temadagarna diskuterades. Jobb, integration och klimat hamnade här i centrum och tiden räckte knappt till för politikerna att besvara och reagera på elevernas utfrågning.
Temadagarna nådde alldels för snabbt sitt slut men i korridorerna fortsatte diskussionerna kring politik och valfrågor. Även flera av de elever som innan temadagarna varit skeptiska och ointresserade av val och politik deltog i samtalen. Ett nyväckt intresse, en glöd och ett engagemang kändes av i luften. Förhoppningsvis kom många till insikt om vikten av sin egen röst i valet och värdet av att få leva i ett demokratiskt land. Förhoppningsvis går alla och röstar på söndag.