Föreläsning av Jörgen Svartvik
För 70 år anlände sovjetiska trupper till Auschwitz, ett av flera läger där nazityskland dödade miljontals judar, romer, polacker, och andra grupper. Som så många andra runt om i världen här i dagarna tog vi oss tid för att uppmärksamma denna mörka episod i Europas historia.
Som en del av att uppmärksamma Förintelsens minnesdag välkomnade vi professor Jörgen Svartvik hit till Hjälmared för att tala om förintelsen, dess bakgrund och varför det är så viktigt att minnas vad som hände. Jesper Svartvik är professor i religionsteologi vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet och Svenska teologiska institutet i Jerusalem. I sin forskning studerar han förhållandet mellan religioner, så som hur judar, kristna och muslimer ser på varandra.
I sitt föredrag lyfte Svartvik fram hur nazistpartiet i Tyskland kunde bygga på sedan länge existerande fördommar. Redan på nittonhundratjugotalet fanns det skarpa antisemitiska formuleringar i det nationalsocialistiska partiprogrammet. Han poängterade att historien upprepar sig inte, varje händelse är unik och måste få vara det. Samtidigt finns det mönster, och tendenser som upprepar sig och att det är dessa generella mönster i historien vi behöver ta lärdom av.
Vi alla uppmandes att hitta något i en främmande kultur som vi uppskattar och beundrar. Vi fick även en utmaning att omvärdera vår människosyn och att se varje mäniskas värde så som den judiska traditionen ser varje människa som en guds avbild, något gudomligt.