Ett läsår och en termin som varit unik på ett helt nya sätt går mot sitt slut. Även om vi inte kan ha vår traditionella avslutning vi vill ändå fira denna sista dag tillsammans. Avslutningsceremonin kan du istället ta del av här i digital form.
Mikaels Inledningstal
läsåret 2019/2020 den 19 augusti 2019
Allsång, ett stående inslag i TV mediet under sommaren. Kommentarer och synpunkter har landat i media i stort sett varje dag. Varför mår vi så bra av allsång, ekar som en naturlig reflex i medias bevakning. På TV tävlar Sanna, Lotta och allsång på gränsen om bästa konceptet, flest leenden och skyltar om programmets och artisternas förträfflighet. Och visst är det som så att vi mår bättre av lite sång. Förståsigpåarna nämner:
- Samhörighet
- Gränslösheten, sången suddar ut gränser som vi annars bygger människor emellan
- Mötesplats för alla människor, generationer och ursprung
- Caroline af Ugglas menar att sång frigör endorfiner, oxytocin, adrenalin, dopamin och serotonin. Kort sagt alla naturliga substanser som får oss att må bra och glömma alla bekymmer.
- Allsång är ren och skär friskvård, basunerar en annan tidning ut.
- Tomas Gür skrev en gång en ledare i Svenska Dagbladet: ”Allsång på Skansen visar hur man i en konservativ anda kan bevara traditionen genom förnyelse och öppenhet. Hur man kan införliva det trotsiga och uppstudsiga, det i förstone utanförståend och annorlunda, och inte förtränga och stöta ut..”
- Nu senast igår skrev Expressen om Robyns konsert på Sjöhistoriska i Stockholm. ”En allsång av Guds nåde”. Allsången kan alltså ta oss till himmelska höjder!!
Allsång och folkhögskola har en lång relation. Röd bok, grön bok, psalmbok eller Alice Tegners samlingsallsångsbok spelar ingen roll. Allsång har varit en naturlig del. Man skulle kunna säga att vi tack vare att vi håller fast vid vissa traditioner blir förr eller senare absolut inne igen! I vårt fall kan man säga att vi tack vare alla möbler som är bevarade från 60 och 70 tal också har en hel förmögenhet i furumöbler.
Hursomhelst är det känslan i allsången, det jag beskrev ovan som jag är ute efter. Oftast är det saker som nämns av personer som gått på folkhögskola. En del av er vet vad jag menar, ni andra kommer att uppleva det. Men allsång är bara en del, folkhögskola är extra, extra allt!
Här väntar kurser/utbildningar som är noga avvägda och prövade till sitt innehåll, minutiöst förberedda och ändå öppna för din delaktighet i genomförande, kurser med lärare som är hängivna sitt uppdrag och engagerade i alla er som är här för att delta genom att dela året och innehållet som ligger framför. Fördjupning och kunskaper i det som du är intresserad av, vill arbeta med eller behöver för att ta dig vidare till andra utbildningar eller arbete. Det är kurser och utbildningar som inte bara är viktiga för dig. Tack vare att du söker fördjupning är chansen att samhället kommer att utvecklas och bli mer innehållsrikt betydande, du kan göra skillnad.
Inte minst i tider av kunskapsresistens, förnekande av relevanta och viktiga sanningar, då det finns många i framskjutna placeringar i samhället som likt illusionistens skicklighet får oss att titta på något mindre viktigt, missa sanningen eller förneka det uppenbara bara för att få en egen fördel eller i värsta fall begå övergrepp mot både människor, djur och natur och genom sitt agerande stänger dörrar till de högst väsentliga rummen demokrati och humanism.
Kunskap, reflektion, sanningssökande och bearbetning av fakta om sakernas tillstånd tillsammans bidrar till att jag som enskild och vi tillsammans fördjupas i engagemanget att bygga ett demokratiskt öppet samhälle.
I folkhögskolan vill vi ge plats för hela människan. Om Robyn tar oss till en allsång av Guds nåde har vår skola sin utgångspunkt i Jesu ord om att ”i min Faders hus finns många rum”. Vi vill öppna rummen, vi vet av erfarenhet att många kommer hit och har upplevelser som innebär att man som människa inte har blivit sedd i sin helhet. De flesta har på ett eller annat sätt, personligt eller via vän, varit med om hur mänskliga kvalitéer, egenskaper, erfarenheter stängts inne, blivit utsatta, tvingats till flykt. Att säga att man ger plats för hela människan innebär också att vi säger att det kommer att vara en plats för motsägelser, både hos mig själv och hos andra. Vågar jag erkänna och acceptera de jag bär på är det så mycket lättare att göra det hos någon annan. Likaså kommer min sanning att brytas mot någon annans. Även i det fallet kan jag behöva erkänna att två sanningar kan vara lika riktiga. Och så finns de sanningar där vi alldeles oavsett vad vi tycker måste acceptera och hålla oss till ett och samma förhållningssätt, det finns rättigheter och skyldigheter för att värna demokratin och humanismen.
I likhet med allsångenens mekanismer behöver jaget kliva in och delta som det är. Åka till Liseberg, sitta hemma tillsammans med några och sjunga eller sätta på TV:n och sjunga i smyg. Du har kommit hit idag, klivit in för att delta som du är just nu. Vad som händer med dig och vårt år återstår att se. Men några saker är väsentliga. Du behövs och du gör skillnad! Tillsammans kan vi göra ett år som blir extra, extra allt, dvs. det blir folkhögskola!!
Mikael Lindgren