Börja plugga igen!
Allmän kurs nivå ett – Utblick – är möjligheten för dig som behöver komma igång med studierna efter uppehåll eller komma vidare efter att ha läst SFI och svenska för grundskolans årskurs 9.
För dig som vill
- Slutföra dina studier på grundskole- och gymnasienivå
- Få behörigheter i gymnasiegemensamma ämnen
- Studera på heltid
- Få möjlighet att söka till högskola eller universitet inom folkhögskolekvoten
Här övar vi studieteknik, tränar oss på muntlig och skriftlig kommunikation och tar de första behörigheterna i svenska, engelska och matematik. Vi arbetar med att stärka självförtroende och studiemotivation och skapa struktur för hållbara studier inför kommande skolår.
Kursfakta
Kurstyp: Behörighetsgivande kurs
Studietakt: 100%, på plats
Längd: 1 år
Antagningsvillkor: Fyllt 18 år och saknar fullständig gymnasiekompetens.
Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur. Mer info om kostnader
Studiestödsnivå (CSN):
Grundskolenivå (A1)
Internat: Ja
Kurstid: tis 20 aug 2024 - ons 4 juni 2025
Mer info om läsårstider
Mer info om kursen
Ämnen
Svenska
Vi tränar kommunikation och uttrycker oss i olika texter. Med film, litteratur och andras erfarenheter får vi inspiration som gör det roligare. Godkänd kurs ger behörighet i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.
Matematik
Du studerar utifrån dina förkunskaper och behov. Målet är att du ska få nya redskap, för att bättre kunna lösa matematiska problem, samt få ökad tilltro till din förmåga. Godkänd kurs ger behörighet i Matematik 1 eller 2.
Samhällskunskap
Här jobbar vi med det som händer i världen omkring oss och hur vårt samhälle fungerar. Vi studerar bl.a. ekonomi, Sveriges styre, miljö och kartkunskap.
Engelska
Målet är att du som studerande utvecklar din förmåga att kommunicera i tal och skrift. Kursen ger lust och inspiration att förbättra the four skills: tala, läsa, lyssna, skriva. Godkänd kurs ger behörighet i Engelska 5 eller 6.
Livsåskådning
Ämnet tar sin utgångspunkt i de livsfrågor som påverkat olika religioner och livsåskådningar. Mycket plats ges till diskussion och reflektion. Vi jobbar enskilt och i grupp. Kursen Religion 1 fortsätter år 2.
Datakunskap
En introduktion till att använda datorn i dina studier. Vi jobbar webbversioner av Office-programmen; Word, Excel och PowerPoint. En del görs i samarbete med ämnet svenska.
Liv och hälsa
Vi vill vara med och fylla ut luckor som inte bara handlar om ämneskunskaper i skolan. Vi möter de studerandes önskan att få med sig viktig kunskap för att leva ett balanserat och hälsosamt liv. Därför har vi utvecklat ämnet Liv och Hälsa utifrån tre huvudområden:
Hälsa och välbefinnande
Vi tar upp hur kost, träning, hygien och sömn hänger ihop med den totala hälsan. Tillsammans försöker vi hitta svar på frågan hur gör jag för att må bra?
Samtal och kommunikation
Tillsammans tränar vi på att bli allt bättre på att kommunicera för att kunna ta vara på relationer såväl personliga som i arbetsliv. Vi arbetar även med att stärka självförtroende och självkänsla.
Samhälle och delaktighet
Här utgår vi från att var och en har en viktig plats i samhället. Det vi diskuterar spänner sig från demokrati till den egna ekonomin. Vi pratar om yrkesliv, vägen dit och hur arbetsplatser fungerar.
Studietakt och schema
Att studera på heltid innebär att ha minst 30 lektioner i veckan. På nivå 1 har du 26 lektioner med obligatoriska ämnen, resten fyller du på med tillval, vissa av dem är behörighetsgivande. Utbildningen ges på plats på Hjälmared, strax söder om Alingsås.
Omdöme och behörighet
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. När du avslutar dina studier på Allmän kurs kan du få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet tillsammans med behörighetsintyg ger dig möjlighet att söka till högskola och universitet genom folkhögskolekvoten.
Hjälmared är en skola fylld med engagerade lärare och entusiastiska elever. Jag är tacksam över att ha tagit första steget till att få behörighet och möjligheten att söka in till polishögskolan i Borås. Jag ser alltid fram emot att gå till skolan oavsett vilka lektioner jag har under dagen, Hjälmared ger mig hopp om att jag en dag kommer att nå mina mål.
Ebba Bergman
Tillval
Du kan välja bland kreativa ämnen som Drama samt Bild och Hantverk. Det finns även tillval för dig som vill stärka dina kunskaper i matematik och språk. Ett populärt tillvalsämne är Hälsa & Motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.
Ansökan
Du som har fyllt 18 år är välkommen att ansöka. För placering i rätt årskurs tas särskild hänsyn till tidigare studier och arbetslivserfarenhet.
Frågor?
Hör gärna av dig till:
Hanna Källberg
Ansökan stängd
Ansökan har stängt för detta läsår.
Ansökan för läsåret 2025-2026 öppnar 13 januari.
Du är alltid välkommen med dina frågor om våra kurser.
Kombinationskurser
Du har även möjlighet att kombinera denna kurs med någon av följande kombinationskurser.
En annorlunda bibelskola
En bibelskola där ditt vardagsliv är utgångspunkt för sökandet efter Gud.
Mer om Hjälmared
Att studera på Hjälmared
Tillval
Du kan ha möjlighet att lägga till kreativa ämnen som nybörjargitarr, kör, samt bild och hantverk. Ett annat populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.
Internat och Externat
Du kan välja att bo på Hjälmareds internat tillsammans med 80 studerande från alla våra kurser eller att pendla dagligen till skolan.
Styrdokument
Som skola har vi en rad olika policydokument som leder vår verksamhet och är bra för dig som studerar att känna till.
Gemensamma aktiviteter
Vi har flera aktiviteter som är gemensamt för alla, så som temadagar och friluftsdagar. Det skapar mötesplatser och stärker känslan av att hela skolan är en stor gemenskap.
Kostnader och Studiemedel
All undervisning är kostnadsfri och du kan söka studiemedel från CSN. Du betalar en avgift för material, viss utrustning, mat och boende. Du betalar även för dina egna läroböcker.