Plugga klart!
Allmän kurs Nivå 3 – Det avslutande året – är för dig som pluggat innan, här på folkhögskolan eller på annan skola och behöver de sista behörigheterna för att kunna läsa vidare på högskolan. När du söker görs en validering av dina tidigare behörigheter och kunskaper för att säkerställa att du kan läsa klart under ett läsår.
Våra tre profiler
Kursfakta
Kurstyp: Behörighetsgivande kurs
Studietakt: 100%, på plats
Längd: 1 år
Antagningsvillkor: Fyllt 18 år och saknar fullständig gymnasiekompetens.
Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur. Mer info om kostnader
Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)
Internat: Ja
Kurstid: tis 20 aug 2024 – ons 4 juni 2025
Mer info om läsårstider
Ansökan stängd
Ansökan har stängt för detta läsår.
Ansökan för läsåret 2025-2026 öppnar 13 januari.
Du är alltid välkommen med dina frågor om våra kurser.
Mer info om nivå 3
Ämnen
En del av dessa ämnen är valbara beroende på tidigare studier.
Svenska
Vi läser modern litteratur, skriver debattartiklar och texter i olika genrer. Vi tränar retorik och skriver vetenskapliga texter inför högskolestudier. Godkänd kurs ger behörighet i Svenska 3 och Svenska som andraspråk 3.
Matematik
Undervisningen anpassas efter dina förkunskaper och behov. Målet är att du ska få nya redskap för att lösa matematiska problem samt ökad tilltro till din egen förmåga. Godkänd kurs ger behörighet i Matematik 1, 2, 3 eller 4.
Samhällskunskap
Världen omkring oss och hur den påverkar oss står i fokus. Kursen innehåller bland annat nationalekonomi, folkhemmets historia och konflikter i världen. Godkänd kurs ger behörighet i Samhällskunskap 2.
Naturkunskap
Kursen ägnar sig åt naturvetenskapliga områden: kemisk analys, astronomi och genetik. Godkänd kurs ger behörighet i Naturkunskap 2.
Engelska
Du som studerande utvecklar din förmåga att kommunicera i tal och skrift. Du får lust och inspiration att förbättra the four skills: tala, läsa, lyssna, skriva. Godkänd kurs ger behörighet i Engelska 5, 6 eller 7.
Livsåskådning
Ämnet tar sin utgångspunkt i de livsfrågor som påverkat olika religioner och livsåskådningar. Fokus ligger på etik och moral. Vi jobbar enskilt och i grupp. Godkänd kurs ger behörighet i Religion 2.
Historia
Källkritiskt tänkande och historiesyn är centrala teman. Då historiens omfång är oändligt stort gör studerande och lärare tillsammans ett urval av ämnesområden. Godkänd kurs ger behörighet i Historia 1.
Psykologi
Psykologikurser ingår i beteendevetarprofilen och polisprofilen. Se separat beskrivning.
Studietakt och schema
Att studera på heltid innebär att ha minst 30 lektioner i veckan. De tre profilerna har olika mycket obligatoriska ämnen:
- Beteendevetarprofil – 14 lektioner obligatoriska ämnen
- IT-profil – 18 lektioner med obligatoriska ämnen
- Polisprofil – 20 lektioner med obligatoriska ämnen
Resten fyller du på med tillval, vissa av dem är behörighetsgivande, för att få sammanlagt 30 lektioner i veckan.
Utbildningen ges på plats på Hjälmared, strax söder om Alingsås.
Åk ut i Europa med Erasmus +
Är du nyfiken på hur andra ungdomar runt om i Europa har det? Funderar du på om det som engagerar dig är lika aktuellt i andra länder?
Vi kan vi erbjuda att vara med i utbytesprogrammet Erasmus Plus. Du får möjlighet att resa till en stad ute i Europa, träffa andra ungdomar, uppleva ny kultur och andra livsstilar. Du får tillsammans med några skolkamrater och deltagare från andra länder samtala om samhälle, kultur, framtid och det som engagerar er. Varje resa utgår från något konkret tema som ni formulerar i gruppen, eller som kommer från en grupp ungdomar i en annan stad.
Erasmus Plus är EU:s utbytesprogram för ungdomar. Hjälmared Folkhögskola är ackrediterad partner inom programmet och vi arrangerar utbytesprojekt, dels kommer ungdomar från andra städer hit och dels åker vi ut till andra partners ute i Europa. Hela programmet är finansierat av EU, så resa, mat och logi är redan betalt. Det enda du behöver stå för är dina egna fickpengar.
Omdöme och behörighet
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. När du avslutar dina studier på Allmän kurs kan du få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet tillsammans med behörighetsintyg ger dig möjlighet att söka till högskola och universitet genom folkhögskolekvoten.
Ansökan
Du som har fyllt 18 år är välkommen att ansöka. För placering i rätt årskurs tas särskild hänsyn till tidigare studier och arbetslivserfarenhet.
Frågor?
Hör gärna av dig till:
Hanna Källberg
Ansökan stängd
Ansökan har stängt för detta läsår.
Ansökan för läsåret 2025-2026 öppnar 13 januari.
Du är alltid välkommen med dina frågor om våra kurser.
Mer om Hjälmared
Att studera på Hjälmared
Tillval
Du kan ha möjlighet att lägga till kreativa ämnen som nybörjargitarr, kör, samt bild och hantverk. Ett annat populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.
Internat och Externat
Du kan välja att bo på Hjälmareds internat tillsammans med 80 studerande från alla våra kurser eller att pendla dagligen till skolan.
Styrdokument
Som skola har vi en rad olika policydokument som leder vår verksamhet och är bra för dig som studerar att känna till.
Gemensamma aktiviteter
Vi har flera aktiviteter som är gemensamt för alla, så som temadagar och friluftsdagar. Det skapar mötesplatser och stärker känslan av att hela skolan är en stor gemenskap.
Kostnader och Studiemedel
All undervisning är kostnadsfri och du kan söka studiemedel från CSN. Du betalar en avgift för material, viss utrustning, mat och boende. Du betalar även för dina egna läroböcker.