Allmän kurs med IT-profil är för dig som vill arbeta som nätverkstekniker, supporttekniker, utvecklare, eller något inom den mångfald av yrken som finns inom IT.
För dig som vill
- Jobba inom IT
- Är intresserad av datorer, programmering, teknisk service och support
- Slutföra dina studier på gymnasienivå
- Få behörigheter i gymnasiegemensamma ämnen (kärnämnen)
- Studera på heltid
IT är ett område som spänner sig från teknik och programmering till projektledning och utveckling. Eftersom det är en så integrerad del av vårt samhälle hittar du jobben hos nästan alla arbetsgivare och arbetsplatser.
Allmän kurs IT-profil är en förberedande utbildning som ger dig både högskolebehörighet och förberedande kunskaper inom IT för fortsatta studier eller yrkesliv. Utbildningen sker i samarbete med Högskolan i Borås. Undervisningen kompletteras med besök av aktiva yrkesutövare samt studiebesök i närområdet.
Kursfakta
Kurstyp: Behörighetsgivande kurs
Studietakt: 100%, på plats
Längd: 1 år
Antagningsvillkor: Fyllt 18 år och saknar fullständig gymnasiekompetens.
Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur. Mer info om kostnader
Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)
Internat: Ja
Kurstid: tis 19 aug 2025 – ons 3 juni 2026
Mer info om läsårstider
Mer info om kursen
Ämnen
It-profil
Grundläggande hårdvara och orientering i operativsystem, introduktion till nätverksprotokoll (TCP/IP), virtualisering och servermiljö, it-säkerhet. Godkänd kurs ger behörighet i Datorteknik 1a.
Webbutveckling
Grundläggande kodning i HTML och CSS. Bygga och hantera webbplatser i WordPress. Grundläggande scriptprogrammering i JavaScript.
Programmering i Python
Lär dig grundläggande programmering i Python. Vi går igenom syntax, skapar enkla program och bekantar oss med datastrukturer och kontrollstrukturer som loopar och villkorssatser. Fokus ligger på att utveckla färdigheter genom praktiska övningar och projekt. Godkänd kurs ger behörigheten Programmering 1.
Gästföreläsare
Föreläsningar om nätverk och it-säkerhet med lärare från IT-ingenjörsprogrammet på Högskolan i Borås.
Studiebesök
Vi gör studiebesök på Högskolan i Borås samt it-företag i närområdet.
Praktik
Under vårterminen kan du göra praktik en till två veckor för att du ska få konkreta erfarenheter inför vidare arbetsliv. Du söker din praktikplats själv under höstterminen.
Förutom dessa profilämnen väljer du också bland följande behörighetsgivande tillval:
- Historia 1
- Engelska 5-7
- Matematik 1-4
- Naturkunskap 1
Studietakt och schema
Profilen läser du under åtta lektioner per vecka. Dina andra lektioner utgörs av allmänna behörighetsgivande ämnen eller tillvalsämnen. Läs mer om det under Allmän kurs nivå 3.
Att studera på heltid innebär att ha minst 30 lektioner i veckan. På IT-profil har du 20 lektioner med allmänna behörighetsgivande ämnen, resten fyller du på med tillval, vissa av dem är behörighetsgivande.
Utbildningen ges på plats på Hjälmared, strax söder om Alingsås.
Jag har alltid haft ett stort teknikintresse, så IT-Profil kändes som ett givet val. Vi får en inblick i hur det är att jobba med webbdesign och även hur man bygger ihop en fungerande dator från grunden. Vi får också se hur man programmerar och hur IT-säkerhet funkar. Klassen är jättebra och har en bra gemenskap.
Ivan-Philippe
Praktik under vårterminen
Under vårterminen får du göra praktik en till två veckor, som en del av IT-profilsämnet. Målet är att du ska få se mer av bredden i IT-branschen samt få fler konkreta erfarenheter inför vidare arbetsliv. Du söker din praktikplats själv under höstterminen.
Åk ut i Europa med Erasmus +
Är du nyfiken på hur andra ungdomar runt om i Europa har det? Funderar du på om det som engagerar dig är lika aktuellt i andra länder?
Vi kan vi erbjuda att vara med i utbytesprogrammet Erasmus Plus. Du får möjlighet att resa till en stad ute i Europa, träffa andra ungdomar, uppleva ny kultur och andra livsstilar. Du får tillsammans med några skolkamrater och deltagare från andra länder samtala om samhälle, kultur, framtid och det som engagerar er. Varje resa utgår från något konkret tema som ni formulerar i gruppen, eller som kommer från en grupp ungdomar i en annan stad.
Erasmus Plus är EU:s utbytesprogram för ungdomar. Hjälmared Folkhögskola är ackrediterad partner inom programmet och vi arrangerar utbytesprojekt, dels kommer ungdomar från andra städer hit och dels åker vi ut till andra partners ute i Europa. Hela programmet är finansierat av EU, så resa, mat och logi är redan betalt. Det enda du behöver stå för är dina egna fickpengar.
Omdöme och behörighet
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. När du avslutar dina studier på Allmän kurs kan du få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet tillsammans med behörighetsintyg ger dig möjlighet att söka till högskola och universitet genom folkhögskolekvoten.
Jag trivs på Hjälmared för att det är en plats där man kan få en chans att arbeta på ett sätt som passar dig själv och hur du fungerar. Att bo på internatet hjälper dig att enkelt ta sig till skolan men det fungerar också som ett bra första steg till att flytta hemifrån. På Hjälmared är alla trevliga och inkluderande. Även om man känner sig ensam så blir man på något sätt indragen i gruppen. Här känner jag mig aldrig ensam.
Lucas Hanson
Ansökan
Du som har fyllt 18 år är välkommen att ansöka. För placering i rätt årskurs tas särskild hänsyn till tidigare studier och arbetslivserfarenhet. Två år på allmän kurs på folkhögskola eller på gymnasium ger dig behörighet att söka profilen.
Frågor?
Hör gärna av dig till:
Hanna Källberg
David Larsson Back
Telefon 0322-64 40 00
E-post david.larsson@hjalmared.se
Ansökan stängd
Ansökan har stängt för detta läsår.
Ansökan för läsåret 2025-2026 öppnar 13 januari.
Du är alltid välkommen med dina frågor om våra kurser.
Kombinationskurser
Du har även möjlighet att kombinera denna kurs med någon av följande kombinationskurser.
En annorlunda bibelskola
En bibelskola där ditt vardagsliv är utgångspunkt för sökandet efter Gud.
Mer om Hjälmared
Att studera på Hjälmared
Tillval
Du kan ha möjlighet att lägga till kreativa ämnen som nybörjargitarr, kör, samt bild och hantverk. Ett annat populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.
Internat och Externat
Du kan välja att bo på Hjälmareds internat tillsammans med 80 studerande från alla våra kurser eller att pendla dagligen till skolan.
Styrdokument
Som skola har vi en rad olika policydokument som leder vår verksamhet och är bra för dig som studerar att känna till.
Gemensamma aktiviteter
Vi har flera aktiviteter som är gemensamt för alla, så som temadagar och friluftsdagar. Det skapar mötesplatser och stärker känslan av att hela skolan är en stor gemenskap.
Kostnader och Studiemedel
All undervisning är kostnadsfri och du kan söka studiemedel från CSN. Du betalar en avgift för material, viss utrustning, mat och boende. Du betalar även för dina egna läroböcker.