Coacha och leda till en hållbar livsstil
Hälsocoach med Beteendevetenskapsrofil är en utbildning för dig som vill coacha, leda och motivera till en hälsosam och hållbar livsstil. Du vill jobba som hälsocoach, personlig tränare, kostrådgivare eller massör. Bli en coach som med hjälp av motiverande samtal (MI), leder och coachar till en hälsosam och hållbar livsstil. På utbildningen får du bla studera Hälsopedagogik, Träningslära, Samtalsmetodik, Anatomi och Kostrådgivning.
För dig som vill
- arbeta med hälsofrågor på individ- och gruppnivå utifrån ett hållbart perspektiv.
- få teoretisk kunskap och praktiska metoder inom beteendevetenskap, coachning, stresshantering, kost och träning.
- få möjlighet att växa som person tillsammans med andra.
Kursfakta
Kurstyp: Profilkurs
Studietakt: 100%, på plats
Längd: 1 år
Antagningsvillkor: Grundläggande gymnasiekompetens. Arbetslivserfarenhet är meriterande.
Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur och specialmaterial. Mer om kostnader
Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)
Internat: Ja
Kurstid: tis 20 aug 2024 – ons 4 juni 2025
Mer info om läsårstider
Arbetssätt
Genom praktiska och teoretiska kunskaper med feedback, utvecklas du både på grupp- och individnivå. Undervisningen bedrivs utifrån ett helhetstänk, som skapas i samspel mellan teori och praktik. Vi använder oss av varierande arbetsformer såsom föreläsningar, uppgifter i grupp och enskilt samt ledarövningar. Du genomför även ett Hälso- och PT-projekt under vårterminen för att praktisera det teoretiska du lärt dig.
Yrkeskompetens och
Denna yrkesutbildning ger dig en unik kompetens att arbeta som personlig tränare, kostrådgivare, massör, stresscoach med mera.
- I båda spåren har du möjlighet att bli diplomerad massör i anslutning till kursen.
- Du som går profilen Beteendevetenskapsrofil får möjlighet att bli certifierad stresscoach i anslutning till kursen.
Utbildningen är godkänd av Branschrådet för Hälsa och Kroppsterapetuternas Yrkesförbund, vilket innebär att du kan bli certifierad inom alla tre yrkeskompetenserna efter en tredje termins tillägg.
Kursinnehåll
för dig med Beteendevetenskapsprofil
Hälsopedagogik
Här är hälsa och friskvård verkligen i fokus. Det holistiska tänket blir tydligt då vi lär oss om fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa, och ser hur dessa delar hör ihop. Vi får dessutom en grundläggande kunskap om stress och stresshantering. Genomgående för detta ämne är hur vi jobbar hälsofrämjande och inspirerar andra till ett bättre mående. Du kommer kunna arbeta riktat till både den enskilde individen och arbetsplatsen som arena.
Certifierad stresscoach
För dig som vill finns möjlighet att under året bli certifierad stresscoach. Du får utveckla och praktisera den kunskap du fått i stress och stresshantering genom att du själv får coacha egna klienter eller grupper.
Beteendevetenskap
Ämnet där vi får ökad kunskap om människor, dess känslor, tankar, vanor och beteenden. Vi jobbar också med teman så som självbild och självmedkänsla. Dessa lektioner ger dig inte bara större förståelse för andra, utan även en större förståelse för dig själv.
Gemensamma ämnen
Både profilerna Beteendevetenskap och Äventyr läser dessa ämnen tillsammans.
Samtalsmetodik & coaching
Praktisk och teoretisk genomgång av olika verktyg som används inom motiverande samtal, Motivating Interviewing, som är en evidensbaserad coachmetod som används inom många olika branscher. Vi arbetar med det coachande samtalet, både för individuell coaching och för olika typer av grupper.
Idrott & Träningslära
Ämnet innehåller instruktör- och styrketräningsutbildning och träningsrådgivning för PT, för olika målgrupper. Vi har också en särskild kurs i Mamma-mage träning. Här ingår även Naturetraining, idrottsledarpraktik samt prova-på aktiviteter inom flera träningsformer.
Presentationsteknik
En väl genomtänkt struktur och tydliga bilder i presentationen är väsentliga delar. Men glöm inte bort att träna på ditt kroppsspråk när du vill vässa din presentationsteknik. Ett säkert kroppsspråk hjälper dig att presentera dina idéer och nå fram med ditt budskap. Vi lär oss strukturera föredrag, hantera olika digitala hjälpmedel, använda kroppsspråk, retorik och röstteknik.
Entreprenörskap
Vi lär oss de grundläggande delarna i projektledning och entreprenörskap, hur man bygger och marknadsför ett varumärke.
Processgrupp
En samtalsmetod som syftar till att du får utvecklas som person, bygga på dina styrkor, ge och få feedback, öka din förståelse för dig själv och andra i ett prestationsfritt utrymme. Vi utgår från olika teman som vi fördjupar oss i och detta görs i mindre grupper.
Kost och Näringslära
Det handlar om hur kosten påverkar kroppen och människans energiomsättning. Vi går igenom näringsämnen som kroppen behöver, vilka funktioner de har, var de finns i maten och vilka mängder som behövs. Vi jobbar utifrån hållbar miljö, prestation och hälsa.
Anatomi & Fysiologi
Studier av kroppens anatomi från skelett och leder till senor och muskler, från enskild cell till organ och organsystem. Fokus ligger på muskler där vi lär oss ursprung, fäste och funktion samt träning och stretching. Undervisningen sker parallellt med massage och träningslära, vilket fördjupar och ökar förståelsen för anatomin både i teori och praktik.
Sjukdomslära
Tillsammans med anatomin och fysiologin går vi igenom de vanligaste besvären i rörelseapparaten, uppkomst av akuta skador och överbelastning samt symptom och behandling av dem. Därtill går vi igenom HLR, tejpning och kroppsläsning.
Ledarskap
Du lär dig ledarskapets grunder och får kunskap inom ledarpedagogik, grupputveckling och motivation. Genom praktiska moment och olika projekt får du möjligheten att utvecklas som ledare på grupp- och individnivå.
Svensk klassisk massage
Vi lär oss svensk klassisk massage med möjlighet att bli diplomerad för att sedan jobba som massör som egen eller anställd. En yrkesutbildning där vi masserar varandra och utvecklas genom feedback och genomgångar. En del av massageutbildningen innefattar att jobba med kunder i vår studentklinik.
Studietakt och schema
Utbildningen är på heltid vilket innebär ca 30 lektioner i veckan med schemalagd undervisning. Utbildningen ges på plats på Hjälmared, strax söder om Alingsås.
Att jag vågade följa min dröm och flytta hit ner till Hjälmared ett år för att gå utbildningen till Hälsocoach har jag aldrig ångrat en sekund! Jag hade väldigt höga förväntningar både på skolan och utbildningen, och de har verkligen infriats. Jag har lärt känna mig själv bättre, både mentalt och fysiskt. Och jag tror ärligt talat att det här året kommer att vara avgörande för hur jag väljer att leva och må i resten av mitt liv. Med mig hem tar jag även många nya kunskaper för att vägleda andra människor till att uppnå en bättre hälsa.
Petra Mangold
Våra studerande berättar
Hör vad Daniel och Susanna har att berätta om att studera på Hälsocoach.
Klippet ovan är ett utdrag från vårt digitala öppet hus. Se gärna på hela sändningen, på youtube, vår facebook sida eller här på hemsidan.
Certifieringstermin
Fördjupningskurs för certifiering till Personlig tränare, Kostrådgivare och Massör
Efter avslutad kurs kan du av Branschrådet för Hälsa bli certifierad som personlig tränare (PT) eller certifierad kostrådgivare. Efter läsåret söker du en tredje termin på distans augusti-december, med 4 fysiska träffar. Kursen motsvarar studier på 50%.
Kursen är godkänd av Branschrådet för Hälsa i samarbete med Kroppsterapeuternas yrkesförbund.
Hälsocoach passade mig bra, då man får en bred utbildning i både äventyr och träning. Det äventyrliga fick mig att växa ytterligare som person. Efter utbildningen fick jag jobb på en träningsanläggning som massör, personlig tränare och receptionist.
Saga – 2018/2019
Ansökan
Alla som fyllt 18 är välkomna att söka, men vi ser gärna att du har genomförda gymnasiestudier. Arbetslivserfarenhet är meriterande. Ett antal sökanden kallas till intervju, datum kommer senare.
Tillsammans med ansökningsblanketten behöver du skicka ett personligt brev där du besvarar frågorna i ansökan.
Frågor?
Hör gärna av dig till:
Johanna Alfridsson
Telefon 0721-51 38 26
Kursen görs i samarbete med
Ansökan stängd
Ansökan har stängt för detta läsår.
Ansökan för läsåret 2025-2026 öppnar 13 januari.
Du är alltid välkommen med dina frågor om våra kurser.
Varje profil har sin egen ansökan.
Kombinationskurser
Du har även möjlighet att kombinera denna kurs med någon av följande kombinationskurser.
Vill du bli en superhjälte?
En eftermiddag i veckan träffar du proffsen som ger dig en grund i brandmannayrkets innehåll.
En annorlunda bibelskola
En bibelskola där ditt vardagsliv är utgångspunkt för sökandet efter Gud.
Mer om Hjälmared
Att studera på Hjälmared
Tillval
Du kan ha möjlighet att lägga till kreativa ämnen som nybörjargitarr, kör, samt bild och hantverk. Ett annat populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.
Internat och Externat
Du kan välja att bo på Hjälmareds internat tillsammans med 80 studerande från alla våra kurser eller att pendla dagligen till skolan.
Styrdokument
Som skola har vi en rad olika policydokument som leder vår verksamhet och är bra för dig som studerar att känna till.
Gemensamma aktiviteter
Vi har flera aktiviteter som är gemensamt för alla, så som temadagar och friluftsdagar. Det skapar mötesplatser och stärker känslan av att hela skolan är en stor gemenskap.
Kostnader och Studiemedel
All undervisning är kostnadsfri och du kan söka studiemedel från CSN. Du betalar en avgift för material, viss utrustning, mat och boende. Du betalar även för dina egna läroböcker.